ÖZTUNÇ
TAAHHÜT İNŞAAT A.Ş.
Kurulduğu günden bugüne kadar faaliyet gösterdiği sektörlerde yenilikçi ve ilklerin öncüsü olmayı hedef edinen şirketimiz; taahhütlerini zamanında ve hatasız olarak yerine getirerek sektörün güvenini kazanmış ve birçok firmanın vazgeçilmez çözüm ortağı olmuştur.
Son dönem yapmış olduğumuz yatırımlar eşliğinde fore kazık sektöründe en genç ve güçlü makine parkına sahip olmak ile beraber makine parkurunda da sektörün ilk 3 firması arasında yer alıyoruz.
DERİN TEMEL
Fore Kazık
Fore kazık, zemin içerisine dairesel kesitli bir delgi açılması ve bu delgi içerisine kazık donatısı ve beton dökülmesi şeklinde yapılan bir yapı temeli güçlendirme uygulamasıdır. Zemin yapısının bina inşasına jeoteknik açıdan uygun olmadığı yerlerde kullanılabilecek etkili bir yöntemdir ve inşaata uygun olmayan arazilerin inşaata elverişli hale getirilmesinde uygulanması gereken bir yöntemdir.
Fore kazıklar, yüksek binalar, köprüler, liman yapıları, rıhtımlar ve diğer büyük yapılar gibi yüksek taşıma kapasitesi gerektiren projelerde sıklıkla kullanılır.
Mini Kazık
Mini Kazık, büyük makinlarının girişinin mümkün olmadığı ve riskli olduğu yerlerde uygulanan bir derin temel uygulamasıdır ve temel uygulamalarında etkili sonuçlar verir.
Zemin iyileştirme ve iksa uygulamalarında yaygın olarak kullanılan 25-30 cm çaplı kazık uygulamaları mini kazık olarak adlandırılmaktadır. Mini kazık makineleri ebatlarının fore kazık ve jet grout sistemlerine göre ebatlarının küçük oluşu tercih sebebidir. Portatif kazık makineleri ile micro ve mini kazık uygulamaları bina içlerinde dahi yapılabilmektedir. Plansız ve çarpık kentleşme nedeniyle büyük kazık makinelerinin iş mahalline naklinde ve çalıştırılmasında zorluklar yaşanmaktadır. Mini Kazıklar 12-15 m. derinliğe kadar olan iksa uygulamalarında ankrajlı olarak ve temel altlarında zemin iyileştirme işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Cfa Kazık
CFA kazık yöntemi, son model teknolojiler kullanılarak doğru sonuçlar elde edip zemin oturmasını en aza indirmeye olanak sağlayan bir yöntemdir.
Zemin yapısının, derinlerdeki sert yapının üzerine yerleşmiş yumuşak ve gevşek materyelin olduğu yerlerde delgi hızı oranı yavaşlar ve CFA, yumuşak kayaçların içinde arşimed vidası gibi hareket eder. Bu şekilde yumuşak kayaçlar ve malzeme burgu tarafından çekilip yukarıya doğru itilir ve yüzeye verilir.
CFA titreşim oranını düşürmesinin yanında maliyet açısından da avantaj sağlayan bir tekniktir. Beton dökümü esnasında kılıf ya da delgi sıvısı gereken yumuşak zeminlerde oldukça elverişlidir. CFA yer değiştirilmeden çalışılabilen bir kazık sistemidir. Bunun yanı sıra kazımı yapılan toprak ve kayaçlar yüzeye transfer edilir. CFA diğer konvansiyonel kazık yöntemlerine alternatif olabilecek iyi bir çözümdür.
İKSA
Fore Kazık ve Ankrajlı Duvar
Öztunç Taahhüt A.Ş., fore kazık ve ankarajlı duvar ve diyafram duvar inşalarında yıllara dayanan tecrübesiyle siz müşterilemize pratik ve hesaplı çözümlerin yanı sıra alternatif seçenekleri sunmaya imkan veren kendi tasarım ve inşa olanakları bulunan bir firmadır.
Kalıcı ve geçici istinad duvar inşasında etkili ve ekonomik bir çözüm olarak, fore kazık ve ankarajlı duvarlar küçük ve büyük ebatlarda inşa sistemlerinde sıklıkla kullanılırlar. Bu teknik, çalışma alanlarının kısıtlı ve mevcut yapıların yakınında olduğu yerlerde derin bodrum inşaatlarında, altyapılarda ve otoban kesişme noktalarında kullanıma uygundur.
Palplanş İksa
Palplanş, birbirine kilitlenen çelik sacları kullanarak elde edilen toprak katmanlarını istinad etmek için kullanılan bir iksa sistemidir. Projenin tasarım detaylarına göre palplanş kazıklar inşaat sahasının etrafına kurulur. İç içe geçmiş çelik saclardan oluşan palplanş kazıklı iksa sistemi, taban suyu geçirgenliğini azaltarak geçici ya da kalıcı iksa şeklinde uygulanır. Yanal destek sağlamak için palplanş kazıklarda gerekitiği yerlerde ankraj uygulaması yapılabilir. Palplanş kazığın yeteneklerini kullanıldığı zeminin özellikleri ve sahip olduğu geometriye göre belirlenir. Palplanş kazıklar arkada kalan yükü ön taraftaki zemine verir.
Kalıcı ve geçici uygulamaları mevcuttur. Kalıcı palplanşlar çakıldığı zeminde kalır ve kalıcı iksa sistemi olarak bırakılır. Geçici palplanş kazıklar ise inşaat sahasına güvenli giriş için kullanılır ve işi bittiğinde yerlerinden sökülürler.
Mini Kazık ve Ankrajlı Duvar
Konvansiyonel sac kazıklarnın delinme problemi ya da vibrasyon riski yaşadığı zorlu toprak koşullarında mini kazıklı ankarajlı duvar sistemleri kullanılabilir. İnşaat sahalarında konvansiyonel sac kazıkların veya benzer yöntemlerin kullanımını sınırlayan sert ve geniş kaya parçaları mevcuttur.
Mini kazık ankrajlı duvarlar geçici ve kalıcı yapılarda da kullanılabilir. Tipik olarak bu şekilde elde edilmiş bir duvar dikey ve yanal aşırı yükleri tutacak kapasiteye sahiptir. Bugün Türkiye’de en çok kullandığımız tekniklerden biri geçici mini kazık ankrajlı duvar sistemidir. Geçici mini kazık ankrajlı duvar sistemimiz 6 metreden büyük derinlikleri kesme de dikey iksa sistemi sağlamaktadır.
ŞEV STABİLİTESİ
Moloz Akışını Önleme
Öztunç Taahhüt A.Ş. çevre felaketlerinin etkilerini azaltmak için kullanılar moloz akışını önleme sistemleri sunmaktadır. Dağlık alanlar moloz akışı, çığ ve toprak kayması gibi bir çok tehlikeli yerçekimsel sürece açık haldedir. Moloz akışı ilk olarak Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde olduğu gibi aşırı yağmur sularının zemin mataryelinin içine sızıp gevçetmesi şeklinde ortaya çıkar. Esnek moloz önleme bariyerleri hem hesaplıdır hem de tehlikeleri önlemede etkili sistemlerdir. Beton bariyelerle karşılaştırıldığında bu yüzden cezbedicidir.
Geoteknik uzmanlarımız, moloz akışı tehliklerinin önceden saptanması ve hesap edilmesinden moloz akışı mekaniğine varana kadar çeşitlilik gösteren çalışmaların tümünü sunmaktadır. Hesaplamalar, koruma yapılarına karşı moloz akış kuvvetinin hesaplanmasında kullanılmaktadır. Bu manada, şirketiniz, şirketinizin tesisleri ya da devlet binaları risk değerlendirme metotlarıyla ele alınır. Bu da koruma önlemlerine yatırım yaparken ne tür koruma sistemlerinin gerekeceği konusunda size de yardımcı olur.
Heyelan Önleme
Toprak kaymalarının ana sebeblerinden birisi taban suyu seviyesindeki mevsimsel değişimlerdir, aşırı yağmurlar, su baskınları ya da ısınan havadan dolayı eriyen kardan kaynaklanan sebeplerden taban suyu seviyesi değişir ve sonucunda da toprak kayması meydana gelir. Burada belirttiğimiz sebeplerden dolayı taban suyunda meydana gelen değişimler hidroloji ve geoteknik mühendislik uygulamalarıyla kontrol edilebilirler.
Depremler de yer kabuğunu sallayarak toprağın üst katmanlarının zayıflamasına sebeb olduklarından toprak kaymasına sebeb olarak gösterilebilirler. Toprak kaymasını önlemenin en iyi yöntemi tepeciğin geometrisini değiştirmekle olur. Tepeciklerin tasarımı, sismik durumlarda bile güvenlik sağlayacak yeterli düzeyde etmen oluşturacak şekilde yapılır.
Yollar, madenler veya geniş kentsel gelişimlerin durumlarında olduğu gibi toprak kaymalarının ana sebebi tepeciklerin üstünde insanlar tarafında zayıf bir şekilde inşa edilen yapılardır. Burada size sunulan toprak kayması önleme metodu ise tepecik ve inşaat sahası arasında yeterli mesafenin olması gerekliliğidir. Diğer bir insan yapısı yapılardan kaynaklanan toprak kayması sebebi ise tepeciklerin üst katmanlarını tutan alt katmanların kazılması ya da yok edilmesidir. Toprak kaymasını sekileme yöntemiyle de sağlayabiliriz. Karşı ağırlık sağlayacak olan bu yapılar tepelerin üst kısımlarından aşağılara doğrun kaymalara karşı direnç sağlamada ek önlem sağlar.
İstinat Duvarı
Ağırlık İstinat Duvarı
İstinad edilmesi gerekilen toprağın içinde taban eğinin dayandığı yapının ağırlığını azaltma işlemiyle yapılır. Duvarlar projelerdeki gereksinimlere göre farklı türdeki materyellerle inşa edilebilir. Ağırlık istinad duvarları zemin çivisi ile de desteklenebilir.
Ankastre İstinat Duvarı
Perdeleme durumlarında da kullanılabilecek ve tipik ağırlık istinat duavarından daha az malzeme gerektiren bir başka yöntem ise ankastre istinat duvarıdır. Ters T şeklinde olan ankastre istinat duvarları aktif toprak örtüsü basınçlarını destekler ve üzerinde bulundukları toprağa herhangi bir kuvveti dikey olarak transfer eder.
Gabion Ağı Duvarı
Gabionlar kaba kırma taşla yada estetik açıdan bitki örtüsünün yeşermesini sağlaması için toprak taş karışımıyla doldurulmuş çelik hasır kutucuklardır. Çelik hasır kafesleri ve kaba taş işleri koruyucu bir sistem oluşturur.
ZEMİN İYİLEŞTİRME
Soil Mixing
Soil Mix, hafriyat ya da kazıya gerek duymadan zeminin özelliklerini geliştirmek için kullanılan bir zemin iyileştirme metodudur. Günümüzde kullanılan zemin iyileştirme ve zemin istinat sistemleri arasındaki etkili geo-teknik zemin iyileştirme yöntemlerinden birisidir.
Bu uygulamada bir dizi birbiri üzerine dizili pedal ve delgi aparatını kılavuzlayan destek vinci ve kutuplarından oluşan ekipman kullanılmaktadır. Zemine delgi elde edildiğinde, dengeleme için kullanılan katkı maddeleri veya diğer kimyasallar her şaftın merkezinden beslenir. Augerın çapaları zemini parçalar ve zemini diğer katkı veya kimyasallar karıştıran pedallara sürükler. Ek karıştırma pedalları, auger daha derinlere indikçe zemini karıştırmaya devam eder. Bu sürecin sonunda auger geri zeminden geri çekilirken birbiri üzerine örtüşen, bir duvarın ya da ıslah edilmiş zemin kütlesi oluşturan kolonları oluşturmuş olur.
Günümüzde Soil Mix (Derin Zemin Karıştırma) yönteminin uygulandığı birçok yer vardır. Soil Mix deniz seddi, tahkimat duvarı ve taşıma kapasitesinin artırılması gerektiği sahalarda, kesit duvar oluşturma, tehlikeli maddelerin yerinde ıslahı veya derin zemin yoğunlaştırması gibi sahalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Jet Grout
Bu yöntemde ilk etapta zemin, öngörülen derinliğe kadar özel ataşmanlı klasik delgi makinalarıyla ve genellikle rotary usulü ile çalışan veya dıştan darbeli çekiçlerle Ф 90 cm çapında delinmektedir. Delgi sırasında kullanılan akışkanlar su, hava, bentonit suspansiyonu veya çimento-su karışımıdır. İkinci aşamada delgi tijinin ucundaki delik kapatılarak monitör denilen özel parçaya yatay olarak tesbit edilen 1.5~4.0 mm çaplı 1~4 adet püskürtme memelerinden (nozzle) 400 ~ 600 bar basınçla jetleme enjeksiyonu yapılır. Püskürtme memelerinden ortalama 250 m/sn gibi çok büyük bir hızla çıkan enjeksiyon malzemesi, taşıdığı büyük kinetik enerji dolayısıyla çevredeki zemini yırtarak karıştırır, bu sırada tijin belirli sabit bir hızla döndürülerek yukarıya çekilmesi ile homojen ve sürekli yapıda, özellikleri tamamen değiştirilmiş ve iyileştirilmiş zemin-çimento karışımı, yeni bir malzemeden oluşan jet grout kolonlar elde edilir. Enjeksiyon hızı, açısı, dönme ve geri çekiş hızı, nozul (nozzle) adedi ve çapı gibi parametrelerin değiştirilmesi ile çeşitli iyileştirilmiş zemin şekilleri elde etmek mümkündür. Bu yöntemle diğer klasik enjeksiyon sistemlerine göre farklı olarak uygulamadan önce gerekli malzemenin miktarı, iyileştirilmiş zeminin taşıma kapasitesi, geçirgenlik (permeabilite) gibi çeşitli zemin parametrelerinin bilinmesi ve dolayısıyla işin başında maliyetin belirlenebilmesi mümkün olabilmektedir. Jet grout yöntemiyle kil gibi kohezyonlu veya kum, çakıl gibi kohezyonsuz ve değişik karakterde çok geniş ve farklı türdeki zeminler islah edilebilmektedir. Jetleme sırasında bir kısım malzeme tijle zemin arasındaki boşluktan yüzeye çıkar. Bu husus iyileştirilen zemin içerisinde basınç olmadığının işaretidir. Böylece istenilen çap ve boyda, istenilen dayanımı haiz kolonlar imal edilir.
Zemin Enjeksiyonu
Sıvı solüsyonların basınçlı bir şekilde zemine enjekte edilmesi sürecine zeminin enjeksiyon yöntemiyle stabile edilmesi denir. Yayvan toprak tabakaları ya da demiryolu zemini gibi uygulamalara bağlı olarak sıvı solüsyonların kompozisyonları belirlenir. Enjeksiyon uniteleri tarafından ıslah edilecek alana enjeksiyon boruları uzatılır. Su, kireç şlamı veya potasyum kloridden oluşan sıvı solüsyon yayvan toprağın ıslahı için çekme ya da yayılma potansiyelini düşürsün diye enjekte edilir. Bu teknik bir plan altında mevcut demiryolu, otoban veya binaların altında ıslah çalışması yapmak için kullanılabilir.
Yayvan toprakları önceden şişirmek için basınçlı sıvı enjeksiyonu bu süreç için kullanılır. Yüksek PVR’li toprakların yanı sıra kuru toprak koşullarında basınçlı su enjeksiyonuna gerek duyulabilir. Basınçlı su enjeksiyon inşaat sektöründe uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. TemelTEK, ticari binalarda, konutların temellerinde, enerji santrallerinde, makine temellerinde, garajlarda, park alanlarında ve şehir caddeleri gibi uygulama alanlarını kapsayan projelerde bu yöntemi başarıyla uygulamıştır.
Basınçlı sıvı enjeksiyonu süreci tipik olarak 50 ile 200 PSI yüksek basıncıyla alt zeminin içine su ve sürfaktan karışımı enjekte edilmesi sürecini kapsamaktadır. Enjeksiyon tasarımı 1.50 metre aralıklarla grid şeklinde yapılır. Enjeksiyon çubukları, enjeksiyon artırımında geri tepişi sağlamak için 30 45 cm aralıklarla inme yapar. Geeri tepiş enjekte edilen suyun yüzeye çıkmasıyla birlikte elde edilmiş olur. Geri tepiş elde edildikten sonra çubuklar bir sonraki kodlar için yeniden ilerler.
Kimyasal enjeksiyon da tasarımda öngörülen toprak kalitesine ulaşmak için uygulanan tekniklerden birisidir. Yağmurlu mevsimler sırasında suyu emip şişmesinden öte nemle harap olan toprağı iyileştirmek için zeminin içine kimyasal enjekte etmeyi öngörür. Toprağı istikrarlı durumda tutar, dolgu için malzeme kullanmada inşaat yapmaya olanak verir, kil ve nem değişkenlerinin aşırı etkilerine karşı pahalı önlemler kullanmayı önler. Kimyasalların ve toprağında ionic karışımı toprağın moleküler yapısını değiştir de değiştirir. Kimyasal enjeksiyon yöntemi, kil içeren topraklarda oluşan şişme ya da çekilme hareketleri üstünde etkili çözümler ürettiğini kanıtlamıştır.
Taş Kolonlar
Vibro sıkıştırma, tüm toprak türlerini ve granüler toprakları sıkıştırmak için vinç yardımıyla indirilen bir vibratörü kullanarak sıkı agrega kolonları oluşturan etkili zemin iyileştirme tekniğidir. Vibro kompaksiyon taş kolonları hem üst ıslak katmanları hem de kuru taban katmanlarını besleyerek oluşturulurlar.
Vibratörün ağırlığı ve vibratörün ucuna yerleştirilen su jetleri, ıslak zemin üzerinde istenilen tasarım derinliğini sağlamak için vibratör toprağın içine girer. Kırma taş ya da dönüştürülmüş beton, jet suyu tarafından vibratör etrafında oluşmuş halkasal boşluğa doğru zeminin yüzeyine dökülür. Taşlar anular boşluktan aşağıya vibratörün ucuna doğru düşer ve vibratör birkaç metre kaldırıldıktan sonra oluşan boşluğu doldurur. Sonrasında ise vibratör alt katmandaki taşları sıkılaştırmak için yeniden aşağıya indirilir. Vibro sıkıştırma süreci kolon zemin yüzeyine ulaşıncaya kadar tekrar edilir.
Kuru taban besleme süreci ise küçük bir farkla aynı süreçleri kapsar; vibratörün ucuna eklenmiş borularla taşlar beslenir ama su jetleri bu kez kullanılmaz. Vibratörün tasarım derinliğine ulaşabilmesi için kolon lokasyonundaki katmanda ön delgi işlemi yapılabilir. Her iki inşa yöntemi de rehabilite edilen alanı güçlendiren yüksek modülüs kolonların oluşturulmasını ve zemin üzerindeki granüler toprağında yoğunlaştırılmasını sağlar.